Міністра агрополітики Сольського викрили на заволодінні 2,4 тисячі гектарів землі

Доповнено
Поділитися
Міністра агрополітики Сольського викрили на заволодінні 2,4 тисячі гектарів землі © НАБУ
Йому уже оголосили підозру та затримали його спільників. 

Чинного міністра Кабінету міністрів України, колишнього голову  аграрного комітету Верховної Ради  викрили на заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн гривень, повідомило у вівторок, 23 квітня, Національне антикорупційне бюро України.

В НАБУ зазначили, що він організував злочинну групу, до якої увійшли службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

«Учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок», - йдеться в заяві слідства.

Згодом через підконтрольних посадовців управління Держгеокадастру в Сумській області ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю. Водночас в НАБУ підкреслюють, що умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

У підсумку через проведену у 2017-2021 рр. оборудку учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн.

Також вони пробували привласнити ще 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, однак реалізація схеми була зірвана НАБУ та САП, які провели обшуки та наклали на ділянки арешт.

Наразі про підозру повідомили організатору схему, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру та особі, яка сприяла вчиненню злочину.

Триває вручення підозр іншим учасникам злочинної схеми.

Антикорупційні органи не називають імені організатора схеми, але йдеться про міністра аграрної політики та продовольства, колишнього депутата від «Слуги народу» та ексголову аграрного комітету Миколу Сольського. Зокрема, це підтвердили джерела «Суспільного» у правоохоронних органах. Цікаво, що за даними джерел ZN.UA кандидатура Сольського є у списку міністрів на звільнення, яких планують зняти з посад уже найближчим часом.

Зазначимо, що за рівнем доходів Микола Сольський став лідером серед представників уряду. За два роки він отримав дохід розміром 51,8 млн грн. Міністр задекларував 36,6 млн грн доходів за 2021 рік і 15,2 млн грн доходів за 2022 рік.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі