Салліван запропонує Ізраїлю альтернативу повномасштабній операції у Рафаху

Поділитися
Салліван запропонує Ізраїлю альтернативу повномасштабній операції у Рафаху © EPA/ Ron Sachs / POOL
Посадовець відвідає дві країни.

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван наголошуватиме на необхідності точкового знищення бойовиків ХАМАСу в Газі, а не повномасштабного штурму міста Рафах на півдні анклаву.

Салліван відвідає Саудівську Аравію в суботу і прибуде до Ізраїлю в неділю, повідомив Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі, слова якого цитує The Times of Israel.

За його словами, під час переговорів з саудитами Салліван обговорить "двосторонні і регіональні питання, включаючи війну в Газі, і, звичайно ж, поточні зусилля, спрямовані на досягнення тривалого миру і безпеки в регіоні".

Кірбі каже, що в переговорах Саллівана з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу та іншими високопоставленими ізраїльськими чиновниками братиме участь Рафах. Ізраїль погрожував широким наступом на Рафах, але Сполучені Штати виступають проти цієї операції через занепокоєння щодо сотень тисяч палестинців, які втекли звідти, щоб уникнути бойових дій в інших частинах Сектора Гази.

Салліван виступатиме за застосування більш точкового підходу проти бойовиків. Посадовець також обговорить нещодавні спроби досягти угоди з ХАМАС щодо звільнення хворих, літніх і поранених людей, які утримуються з моменту захоплення бойовиками заручників на півдні Ізраїлю 7 жовтня 2023 року.

Нагадаємо, США протягом декількох місяців наполягали на тому, щоб і ХАМАС, і Ізраїль для початку погодилися на шеститижневе припинення вогню, сподіваючись, що паузу в бойових діях вдасться продовжити.

Умови угоди обговорювалися вже деякий час: ХАМАС мав звільнити десятки заручників, а Ізраїль ‒ відпустити палестинських ув'язнених. Однак сторони місяцями сперечалися щодо низки деталей, так і не дійшовши згоди. 

Поділитися
Дивіться спецтему:
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі