В Міненерго розповіли про поточні ремонти та рекордний обсяг експорту електроенергії до об'єднаної мережі ЄС

Поділитися
В Міненерго розповіли про поточні ремонти та рекордний обсяг експорту електроенергії до об'єднаної мережі ЄС © Depositphotos/daniilphotos
До Польщі, Румунії, Словаччини, Молдови та Угорщини експортують надлишок електроенергії з України.

На одній із АЕС тимчасово знижено потужність енергоблоків через виведення в ремонт високовольтної повітряної лінії 330 кВ НЕК "Укренерго", повідомило Міністерство енергетики. Як уточнили в міністерстві, в енергосистемі дефіциту немає, у резерві – 10 енергоблоків та два корпуси ТЕС та ТЕЦ, які використають за потреби.

Крім того, у понеділок виник профіцит електроенергії, і на запит "Укренерго" її надлишки передавалися Польщі сумарною величиною 246 МВт-год.

У вівторок – новий рекорд у 2024 році з експорту електроенергії – він передбачається до Польщі, Румунії, Словаччини, Молдови та Угорщини обсягом до 13 393 МВт-год, що на 1% більше вчорашнього рекордного показника в 13 264 МВт-год.

Необхідність експорту обумовлена тим, що через обстріли є пошкодження в мережах обленерго в п’яти областях, а наша енергосистема має бути збалансованою. Тому є необхідність в тому, щоб передавати надлишок електроенергії за потреби або отримувати її у випадку дефіциту.

Через обстріли у Донецькій області знеструмлено підстанцію, від якої живиться шахта та побутові споживачі. 16 працівників, які перебували в шахті, вивели на поверхню. Внаслідок артобстрілу пошкоджено газопровід у м. Нікополь, є відключені споживачі. Через бойові дії пошкоджено повітряну лінію в Чернігівській області - 370 домогосподарств у шести населених пунктах залишились без електроенергії.

Імпорт залишається незначним – 76 МВт-год.

«З 1 березня технічно можлива максимальна потужність для експорту електроенергії з України та Молдови до Європи складає 550 МВт в годину», - нагадали в «Укренерго».

Раніше ми писали про те, що члени Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП), під час закритого засідання в неділю, 3 березня, шляхом таємного голосування обрали її головою Валерія Тарасюка.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі